Så længe jeg kan huske, har min mor altid bagt brunsviger når der var fødselsdag i familien. Da jeg ville prøve at lave den selv, spurgte jeg efter opskriften. Hun kom med fem forskellige opskrifter. Hun begyndte at forklare hvordan hun brugte en lille del af hver opskrift og hvordan det hele hang sammen.
Det var for meget for teenage mig at holde styr på, så jeg fik hende til at skrive det ned, så selv jeg kunne finde ud af det.
Det er blevet til denne opskrift, hvilket er den bedste brunsviger jeg har smagt.
Følgende er et billede af mit og min bedste vens, første forsøg på en brunsviger. Han var besat af ostekage, derfor dekorationen i blå glasur.
![Den første brunsviger](https://kaagskaagebog.dk/wp-content/uploads/2023/10/brunsviger-gammel-1024x768.webp)
Mors bedste brunsviger
Den perfekte brunsviger
Antal: 12 personer
Ingredienser
Dej
- 3 dl vand
- 50 g gær
- 75 g smør
- ½ tsk salt
- 450 g mel
- 50 g sukker
Fyld
- 45 g bagefast kagecreme
- 2 dl mælk
- 100 g smør, stuetemperatur
- 175 g brun farin
Ekstra
- 150 g brun farin
Sådan gør du
- Smørret smeltes langsomt. Det hældes nu i en skål med vandet. Når det er håndvarmt smuldres gæren i skålen. Nu tilsættes salt og sukker. Melet tilsættes til det bliver en meget blød dej. Dejen skal nu hæve ca. 30 min.
- Pulveret til kagecremen blandes med mælken (den skal være fast). Den stilles nu i køleskabet i 15 min. Den brune farin blandes med smørret. Kagecremen og farinblandningen blandes sammen.
- Dejen fordeles jævnt på en bageplade hvorpå der er lagt bagepapir. Dette gøres lettest med fugtige fingre. Dejen hæver nu 15 min. Når dejen har hævet laver man fordybninger i dejen med fingrene. Nu fordeles fyldet på dejen. Det sidste farin drysses henover.
- Bages i 10-12 min ved 225° C midt i ovnen (ikke varmluft).
Noter
Efter man har taget kagen ud af ovnen holder man den ca. 10 cm over et spækbræt (eller lign.) hvorefter man slipper den. Dette får den til at sætte sig rigtigt.