Risalamande var det første jeg hjalp med at lave til juleaften. Jeg laver det stadig den dag i dag, opskriften har dog ændret sig i løbet af årene. Jeg startede med at lave grøden udelukkende på komfuret, men nu laver jeg den færdig i ovnen. Du kan stadig koge den færdig på komfuret, hvis du ønsker at gøre det på den måde.
Risalamande
Risalamande, hjemmelavet
Antal: 6 personer
Ingredienser
Grød
- 160 g grødris
- 1 liter sødmælk
- ¼ tsk salt
- 60 g sukker
- 1 stk vaniljestang, meget stor
Andet
- 150 g mandler, smuttede
- ½ liter piskefløde
Sådan gør du
Grød
- Tænd ovnen på 125℃, varmluft eller over/undervarme.
- Skyld risene. Kom risene i en gryde sammen med mælk, sukker, salt og vanilje. Varm det op til kogepunket, sæt låg på gryden og stil den i ovnen.
- Lad grøden stå i ovnen i 35-40 min.
- Tag gryden ud af ovnen. Rør grøden godt igennem. Grøden skal være løs, og ikke som "normal" risengrød.
- Lad grøden køle af, inden den sættes i køleskabet. Grøden kan med fordel laves dagen inden risalamanden skal spises.
Mandlerne
- De smuttede mandler bages i ovnen ved 150 grader i 6-7 minutter. De skal ikke have en ristet smag, men kun varmes godt igennem, det gør dem ekstra sprøde.
- Hak mandlerne groft.
Piskefløde
- Pisk fløden let.
Grød, mandler og fløde samles til den færdige Risalamande
- Der røres godt rundt i grøden, det gøres fordi grøden godt kan være meget fast og vi gerne vil undgå store klumper grød i den færdige Risalamande. Den letpiskede flødes vendes i, og til sidst røres mandlerne i.
- Risalamanden serveres kold med lun kirsebærsovs.
Tidligere billeder

