Risalamande


Risalamande var det første jeg hjalp med at lave til juleaften. Jeg laver det stadig den dag i dag, opskriften har dog ændret sig i løbet af årene. Jeg startede med at lave grøden udelukkende på komfuret, men nu laver jeg den færdig i ovnen. Du kan stadig koge den færdig på komfuret, hvis du ønsker at gøre det på den måde.

Risalamande

Risalamande, hjemmelavet
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid50 minutter
andet.2 timer
Samlet tid3 timer 10 minutter
Antal: 6 personer

Ingredienser

Grød

  • 160 g grødris
  • 1 liter sødmælk
  • ¼ tsk salt
  • 60 g sukker
  • 1 stk vaniljestang, meget stor

Andet

  • 150 g mandler, smuttede
  • ½ liter piskefløde

Sådan gør du

Grød

  • Tænd ovnen på 125℃, varmluft eller over/undervarme.
  • Skyld risene. Kom risene i en gryde sammen med mælk, sukker, salt og vanilje. Varm det op til kogepunket, sæt låg på gryden og stil den i ovnen.
  • Lad grøden stå i ovnen i 35-40 min.
  • Tag gryden ud af ovnen. Rør grøden godt igennem. Grøden skal være løs, og ikke som "normal" risengrød.
  • Lad grøden køle af, inden den sættes i køleskabet. Grøden kan med fordel laves dagen inden risalamanden skal spises.

Mandlerne

  • De smuttede mandler bages i ovnen ved 150 grader i 6-7 minutter. De skal ikke have en ristet smag, men kun varmes godt igennem, det gør dem ekstra sprøde.
  • Hak mandlerne groft.

Piskefløde

  • Pisk fløden let.

Grød, mandler og fløde samles til den færdige Risalamande

  • Der røres godt rundt i grøden, det gøres fordi grøden godt kan være meget fast og vi gerne vil undgå store klumper grød i den færdige Risalamande. Den letpiskede flødes vendes i, og til sidst røres mandlerne i.
  • Risalamanden serveres kold med lun kirsebærsovs.

Tidligere billeder

Billede af risalamande, med kirsebærsovs.
Risalamande med kirsebærsovs.
Billede af risalamande, uden kirsebærsovs.
Risalamande uden sovs.